Ordförande har ordet

Hej Ryavänner!

Hoppas lamningarna har gått bra i år och att det finns många fina lamm att mönstra! Just mönstringen pushar vi särskilt för i år med den nya uppdaterade mönstringshandledningen.

Vi måste gemensamt jobba för att bevara och förbättra den unika ryaullen genom urval av bra livdjur, som man gjort under ryafårets hela historia. Mycket viktigt att den även ska sitta på ett sunt och välfungerande får! Därför måste vi mönstra djuren och välja ut de mest rastypiska. För att komma vidare med detta ska bara de absolut bästa djuren i varje besättning användas i avel. Det är ett stort ansvar vi har!  Antalet registrerade ryor i rasavel minskar…

Årets Rya Riks, där vi har möjlighet att få våra bästa bagglamm opartiskt bedömda, blir i Piteå i samband med Fåravelsförbundets ordinarie riksmönstringsrunda den 25/8. Mer info finns i Fårskötsel. Vårt regionombud i norr, Sara Beckman, håller i detta för vår del. Kontakta gärna henne.Fåravelsförbundet ordnar även en mönstringskurs i Umeå den 23/8 med Kicki Landström som ledare.

Den 4 – 11 september kommer en ullvecka att hållas tillsammans med Hemslöjden. Har varit i kontakt med Barbro Nord som är riksdomare. Hon vill gärna intervjua en ryauppfödare och filma lite för att redovisa detta under den veckan. Det skulle verkligen vara värdefullt för ryafåret. Hör gärna av er till mig och tipsa om någon lämplig kandidat!

Ser fram emot att många anmäler sig till mönstringskurser. Se info på annan plats i ”Bladet”. Lista på föreningens mönstrare finns på hemsidan.
Lycka till i era urval!

/Annika