Mönstringskurser Östra och Västra Syd 2021

I år skickade föreningen ut en helt ny mönstringsmanual för att få fler att mönstra sina Ryor och för att trycka på hur viktigt det är med korrekt kropp, beställning, klövar, ull med mera. Regionsombud för Östra och Västra Syd gick samman och anordnade en digital kurs med mönstringsmanualen som grund. Det var Annika Axelsson Wahréus som höll i kursen och tog upp allt som behövs för att förbereda för fysiska mönstringskurser.

Eftersom coronarestriktionerna fortfarande gällde bestämde vi oss för att ha ett mindre antal deltagare och att vi skulle hålla en kurs på Rya gård utanför Varberg den 5/9 och en kurs i Lilla Bosarp utanför Jönköping den 10/10. I Umeå höll Fåravelsförbundet en mönstringskurs den 23/8, där ryafår, finullsfår och pälsfår gicks igenom. Detta var också ett utbildningstillfälle för blivande riksdomare.

Den 25/8 var det riksmönstring i Piteå, där två ryafår bedömdes tillsammans med andra. Totalt riksmönstrades 3 ryafår i år enligt riksdomarna. Fler ska det bli 2022, eller hur?

Vid mönstringen i Lilla Bosarp mönstrades två vita baggar, två svarta baggar en brun bagge. Vi fick se olika fel på ullen och framför allt att alla rätt sitter inte på samma djur. Vi klämde på djuren och granskade ullen och härliga diskussioner kom upp. Vi vill tacka Annika Axelsson Wahréus för att hon guidat oss genom dagen.

Vi väl även tacka alla deltagare som var med. Nästa år hoppas vi slippa restriktioner så att fler kan vara med.

Söndagen den 10 oktober kom ett härligt och nyfiket gäng som skulle få mer kunskap om att mönstra vita, svarta och bruna ryabaggar.