Lammadoptioner – tips!

Hej!

Med tanke på kommande lamningar så vill jag ge lite tips och information kring adoptioner.

Äldre tackor som bara får ett lamm eller förlorat alla kan mycket väl ta hand om ett adopterat lamm. Här underlättas det naturligtvis om tackorna är scannade. Jag är väl medveten om att detta är svårt att få gjort i små besättningar. Hoppas att någon kan få nytta av gången i det hela ändå.

Optimalt förfarande:

Lammet som ska adopteras bort ska vara blöt (doppa först i ljummet vatten), hungrig och ej äldre än två dagar.

Tackan krystar ut fosterblåsan. Ta hål på den med lammet under och gnid in så mycket fostervatten som möjligt. Bind ihop ett fram- och bakben på lammet med en rem så det inte kan stå upp och lägg fram till tackan. Låt remmen sitta kvar i 10 minuter.

Nu är det bra om du kan dra ut tackans eget lamm och kanske få ihop mer fostervatten. Det egna lammet bär du undan utom syn- och hörhåll. Bra med en hink till ett lite varmare utrymme. Det absolut bästa är om lammet som ska adopteras får dia innan tackans eget lamm hämtas. Sitt eget ”stackars lamm” accepterar hon alltid! Här är det lite psykiskt jobbigt för fårskötaren…. Men åtminstone 20 min är bra att vänta.

Nu är ju tackorna individer och olika petiga och misstänksamma. Som ni vet så vill ju även vissa tackor stjäla andras lamm. Andra upptäcker efter några dagar att det är något skumt med det adopterade lammet. Det kan uppstå när förutsättningarna inte varit helt optimala, tex att fostervattnet redan gått vid adoptionen. Här får man ha ett enormt tålamod och hålla utl. Min erfarenhet är att det kan ta upp till 3 veckor innan tackan ger sig. I sista fasen brukar det räcka med att gå fram till lamningsboxen så låter tackan lammet dia.

Visst har det hänt att man får ge sig, men det är jobbigare än att ha försökt…

Lycka till!

Annika