Föreningen Ryafårets nyhetsbrev sommaren 2022

Hej!

Här kommer ett nyhetsbrev med det viktigaste inför hösten i Föreningen Ryafåret.

Årsmöte

Ryaullens användningsområden blir temat på Föreningen Ryafårets årsmöte helgen 17-18 september i Jönköpingstrakten. Reservera datumen! Kallelse och detaljerad information kommer senare.

Det finns många nystartade besättningar med Ryafår, och därmed nya medlemmar. Vi tänker att gamla och nya medlemmar borde lära känna varandra och dela kunskap och erfarenheter.

Du som använder Ryaull: Visa dina produkter och dina hantverksmetoder! Visa också gärna lönspunnet garn och vad det passar bra till. Vi tänkte ha några stationer med olika teman, t.ex. prova på att spinna, vävda produkter, stickat, tovat, nålbundet etc. En av stationerna blir att Kia  Gabrielsson- Beer visar ullrensning/sortering.

Intresserad av att dela med dig: Anmäl dig till Gertrud på ledamot.01@ryafaret.se  som samordnar och hoppas på ett program som gör våra fantastiska djur rättvisa!

Du som nyligen startat med Ryafår: Passa på tillfället att ta del av kunskap och erfarenheter som hjälper dig att se möjligheterna hos dina får!

Lördagen den 17e september kl 12:00 träffas vi på toppen av Smålands Taberg, strax utanför Jönköping. Vi börjar med att äta lunch tillsammans och fortsätter därefter med själva årsmötet.

Dagen efter flyttar vi oss några mil ut till gården Lilla Bosarp. Där tänker vi oss en dag på temat som alltså är Ryaullens användningsområden.

Håll koll på ryafaret.se. Vi kommer fortlöpande publicera mer detaljer om årsmötet som exempelvis förslag på logi och transport.

Vi kommer försöka samordna med transport från olika vädersträck så att även ni som kommer med allmänna färdmedel smidigt ska kunna ta er sista biten.

För anmälan och alla frågor om årsmötet som inte är kopplade till temadagen, hör av er till Jonas på sekreterare@ryafaret.se.

Riksbedömning

I år anordnas inte någon särskild riksbedömning för ryor. Istället deltar vi i SF:s ordinarie riksbedömningar. Du kan se listan över orter och datum här.

För ett tag sedan utannonserades på hemsidan och på Facebook en omröstning om vilka orter vi skulle försöka kraftsamla för att kunna samla så många ryor som möjligt vid ett fåtal tillfällen snarare än att sprida ut oss.

Den ort med flest röster var Skara. Därefter Taberg på andra plats och sedan Västerås, Linköping och Uppsala/Stockholm på tredje plats med lika många röster vardera.

Utifrån det beslutar styrelsen att uppmana att i första hand besöka något av Skara, Taberg, Uppsala/Stockholm eller förstås Piteå eftersom de tre förstnämda platserna bara täcker landets södra halva.

Skicka gärna ett mejl till mig (webbmaster@ryafaret.se) med vilken ort du tänker besöka så att vi vet hur många ryor som kan tänkas komma till respektive plats. Tänk även på att anmäla dig till samordnaren för respektive tillfälle, se länken ovan. Observera sista anmälningsdag!

Linjal och mönstringsmanual

Tidigare under året ska mönstringslinjal ha skickats ut till föreningens alla medlemmar, även stödmedlemmar. Har du inte fått någon, skicka ett mejl till webbmaster@ryafaret.se så kommer snart en linjal på posten. Har du fått en linjal men behöver en ny kan du också kontakta webbmaster så skickar vi ut mot självkostnadspris (tillverkningskostnad + porto).

Det samma gäller föreningens mönstringsmanual. Har du inte fått någon eller vill beställa en ny till självkostnadspris – kontakta webbmaster.

En fortsatt fin sommar önskar styrelsen!

Bild: Felicia Studer Tauni