Sammönstring 2023

Förra helgen hade vi sammönstring hos mig, Felicia Studer Tauni i Väse.

Carin Tidén och Kia Gabrielsson Beer var där och delade med sig av sina kunskaper om mönstring och ullbedömning till tio deltagare.

Sammönstringen är både för erfarna deltagare som vill stämma av att man bedömer ungefär lika som andra mönstrare och även för nybörjare som vill lära sig mönstra.

Det var fint uppehållsväder så vi kunde vara ute och efter fikat började vi mönstra. Åtta av mina vita ryalamm var tillräckligt gamla för mönstring och de bjöd pedagogiskt nog på en varierande kvalitet på ull och kropp.

Vi mönstring bedöms flera egenskaper på ull och kropp hos lammet enligt en ofta femgradig skala och man tittar även efter ullfel. Poängen ger lammets avelsvärdering i Elitlamm men används framför allt i den egna besättningen för att mer objektivt kunna jämföra lammen med varandra och därmed välja livdjur. Därför är det inte jätteviktigt att alla mönstrare bedömer precis lika – det viktigaste är att lammen i din besättning bedöms enligt samma skala så att de kan jämföras med varandra.

Så våga börja mönstra! Använd mönstringsmanualen och gå igenom dina lamm systematiskt. Det kan inte gå fel, och ni kommer garanterat lära er mer om er egen besättning.

Vi har även börjat samla material till en film som ska vara till hjälp när man börjar mönstra. Den kommer ut på hemsidan så fort den är klar.

Jag vill tacka för den trevliga mönstringsdagen och det var så roligt att träffa alla deltagare. Jag och många andra lärde oss mycket och ser fram mot att fortsätta mönstra hemma.

/Felicia Studer Tauni